Ar jogu un ajūrvēdu cauri drēgnajam gadalaikam
2118
post-template-default,single,single-post,postid-2118,single-format-standard,theme-bridge,bridge-core-3.1.1,pmpro-body-has-access,woocommerce-demo-store,woocommerce-no-js,qode-page-transition-enabled,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,columns-4,qode-theme-ver-30.0.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.0,vc_responsive

Ar jogu un ajūrvēdu cauri drēgnajam gadalaikam



Ar jogu un ajūrvēdu šīs pelēkās un mitrās dienas Jūs varat pārvērst zelta laikā!

Rudens ir ievīkstīšanās/ietīšanās laiks. Mēs ietinamies šallēs un siltos džemperos, vilnas zeķes un cimdi ir ikdienas nepieciešamība. Arī mūsu imunitātei ir jātiek galā ar drēgno un mainīgo laiku, tāpēc talkā jāņem viss, kas palīdz samazināt Vatas došas laiku. Vatas īpašības ir auksts un raupjš, sauss. Vatas ietekme izpaužas kā nervozitāte, satraukums, krampji un trīcēšana. Fiziskajā ķermenī Vata valda resnajā zarnā un iegurnī, kā arī kaulos un ādā. Vata atbilst arī nervu sistēmai, kontrolē mūsu kustības un ietekmē zemapziņu. Vatas laika izpausmes rodamas gan ādas, lūpu un gļotādu sausumā, gan kā aukstas rokas un kājas, nemierīgs miegs, aizcietējumi un drūmas domas.

No ajūrvēdas viedokļa šajā laikā visām galvenajām ēdienreizēm jābūt siltām. Tieši tāpat kā dzeramajiem. Silti ēdieni un dzērieni (dažāda veida tējas, ingverūdens vai ZELTA piens) uzlabos Jūsu pašsajūtu. Un, protams, dažādas sezonai atbilstošas jogas āsanas palīdzēs Jums justies labi. Pašreiz īpaši iesakāms ir ilgi būt āsanās un apzināti izbaudīt ķermeņa dažādās pozas. Papildiniet savu ikdienas praksi ar tādām āsanām kā Bhujangāsana, Trikonāsana, Virabhadrāsana, Utkatāsana.

Minēto āsanu ieguvumi:

Bhujangāsana – īpaši svarīgi ir saglabāt plūstošu elpu. Atbrīvojas muguras lejasdaļas sasprindzinājumi, tiek stiprināta muguras muskulatūra,

Trikonāsana – tiek veicināta gremošana un regulēta apetīte,

Virabhadrāsana I un II – sniedz tev stabilitāti un spēku,

Utkatāsana – ķermenis sazemējas, noņem sasprindzinājumus muguras augšdaļā.

ZELTA piena recepte drēgni aukstām dienām:

Garšo labi un atbilst ajūrvēdas ēšanas pamatprincipiem. Pamatnoteikumi: jo aukstāks paliek, jo siltākam un sildošākam jābūt ēdienam, dzērieniem. Ajūrvēdā šajā jomā lielu lomu spēlē garšvielas. Trīs ZELTA piena pamatgaršvielas ir kanēlis, kardamons un kurkuma. Visas trīs mazina un nomierina Vatas došu.

Kurkuma – pārvērš balto pienu zeltainā dzērienā. Labs kuņģa sabiedrotais un palīdz aknu problēmu risināšanā.

Kanēlis – arī sildoša garšviela. Iedarbina vielmaiņu un palīdz gremošanai. Bez tam kanēlim ir noskaņojumu pacilājoša iedarbība un palīdz krampju gadījumos (tas to padara par neatņemamu sastāvdaļu menstruācijas krampju mazināšanā). Vislabāk izvēlēties Ceilonas kanēli, jo netiek apstrādāts ar ķimikālijām.

Kardamons – satur daudz ēteriskās eļļas, samazina iekaisumus un nodrošina svaigu elpu.

ZELTA piens samazina iekaisumus, stiprina imūnsistēmu. Tieši īstais dzēriens drēgnam laikam. ZELTA piena attīrošā iedarbība palīdz ķermenim izvadīt lieko un uzlabo garastāvokli.

Lai garšvielas varētu pilnībā “atvērties”, tās kādas 5 min.jāvāra karstā ūdenī vai jāapcep eļļā. Šī “putriņa” tad veido ZELTA piena bāzi/pamatu.

Ūdenī uzvārīt kurkumas pulveri, rīvētu ingveru, vienu kanēļa miziņu, sasmalcinātas kardamona pākstis. Pieliet klāt pienu vai mandeļu pienu un pavārīt kopā ar naža galu svaigi maltiem pipariem. Pēc garšas var pievienot medu vai kļavu sīrupu, ļaut pienam ievilkties kādas 10 min. Var pievienot mazliet svaigi maltu muskatriekstu. Pēc tam ir tikai viena darbība – vilnas zeķes kājās un baudīt!

Rakstu no vācu valodas tulkoja mūsu pasniedzēja Dana Rozenfelde. Oriģināls atrodas šeit: 
https://www.yogaeasy.de/artikel/mit-yoga-und-ayurveda-in-der-herbst